Koronapandemiaan liittyviä turvallisuusohjeita ja -rajoituksia seurakunnassa

Tilanteen muuttuessa ohjeita päivitetään tälle sivulle. Ajantasaista tietoa muutoksista seurakunnan toiminnassa tiedotetaan seurakunnan verkkosivujen tapahtumakalenterissa sekä kirkollisissa keskiviikkoisin Vaasan Ikkunassa ja perjantaisin Ilkka-Pohjalaisessa. 

Osallistujarajoitukset 1.12.2020 alkaen

1. JOULUKUUTA alkaen seurakuntayhtymän tiloissa voidaan järjestää tilaisuuksia, joiden osallistujien määrä ylittää 50 henkilöä, mikäli tiloille määritelty henkilömäärärajoitus ei ylity. Määrään lasketaan mukaan myös tilaisuuteen osallistuvat seurakunnan työntekijät.

Kodeissa ja tai muissa yksityistiloissa järjestettävien kirkollisten toimitusten ja muiden tilaisuuksien osalta osallistujamäärä mitoitetaan niin, että sekä seurakunnan työntekijöiden ja osallistujien turvallisuus voidaan varmistaa. 

Yllämainitut toimintaohjeet perustuvat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 23.11.2020 antamaan päätökseen kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 mom. nojalla toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. AVI:n mukaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n antamaa ohjetta. AVI:n antama määräys on voimassa 31.12.2020 saakka.  

 

Linkki tilakohtaisiin henkilömäärärajoituksiin

 

Toiminta- ja turvallisuusohjeet seurakunnan tilaisuuksiin osallistujille

Koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Arkielämässä tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsihygieniasta ja välttämällä lähikontakteja muihin ihmisiin.

Muistathan, kun osallistut seurakunnan tilaisuuksiin

 • Osallistut vain täysin terveenä.
 • Huolehdit hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Seurakunnan tiloissa on käytettävissä käsien desinfioimisaineita.
 • Pidät 1 - 2 metrin turvavälit muihin ihmisiin.
 • Vältät lähikontaktia kuten kättelemistä.
 • Käytät kasvomaskia tai muuta kasvosuojainta.
 • Lepäät ja sairastat kotona, mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai flunssan oireita.
 • Vältä tarpeetonta liikkumista julkisissa tiloissa, mikäli olet
  • viimeisen kahden viikon aikana ollut tekemisissä flunssaoireisen henkilön kanssa tai altistunut COVID-19-taudille.
  • olet ollut ulkomaanmatkalla ja saapunut Suomeen viimeisen kahden viikon aikana.
 • Tarkempaa tietoa suojautumisesta löytyy THL:n sivuilta. Linkki THL:n sivuille.  

Turvallisen toiminnan edellytykset

 • Seurakunnan tiloissa on käytössä tilakohtaiset henkilömäärärajoitukset. Vahtimestarit seuraavat tilaisuuksien kävijämääriä sekä ohjeistavat tilojen käytössä. Linkki Tilakohtaiset enimmäishenkilömäärät Vaasan seurakuntayhtymän tiloissa. 
 • Käytössä olevia tiloja siivotaan tehostetusti.
 • Yleiset turvallisuusohjeet, kuten 1 - 2 metrin turvavälit ja käsihygieniasta huolehtiminen, koskevat seurakunnan kaikkia tilaisuuksia.
Piirroskuva, jossa ihmiset istuvat penkeissä pitäen toisiinsa etäisyyttä.