Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Jes. 43:1 
 

 

Kaste - kaunein lahja lapselle

Onneksi olkoon, olet saanut syliisi mittaamattoman arvokkaan lahjan, pienen ihmisen. Hänen hyvinvoinnistaan huolehtiminen on nyt elämäsi tärkein tehtävä.


Kaste on lahja. Kasteessa Jumala kutsuu ihmistä nimeltä ja ottaa hänet omaksi lapsekseen. Kasteessa lapsi liitetään seurakuntaan ja kristilliseen uskoon sekä sukupolvien perinteeseen. Kastetoimituksesta käytetään myös sanaa ristiäiset, sillä kasteen yhteydessä lapsen otsaan ja rintaan piirretään ristinmerkki. Ristinmerkki kertoo, että lapsi on liitetty kristittyjen joukkoon.

Vanhemmat voivat järjestää kastejuhlan kirkossa, omassa kodissa, seurakuntakodissa tai muussa sopivassa paikassa. Kastepäivä on tavallisimmin lauantai tai sunnuntai, mutta muutkin viikonpäivät ovat mahdollisia. Lapsi kastetaan yleensä noin kahden kuukauden sisällä syntymästä. Kastetoimitus koostuu Raamatun lukemisesta, virsilaulusta, rukouksesta, ristinmerkillä siunaamisesta ja vedellä kastamisesta. Monet ristiäisiin liittyvät kuvat ja tavat kertovat symbolisella tavalla kasteen sisällöstä.

Kaste perustuu ylösnousseen Kristuksen kirkolleen antamaan tehtävään, joka on kiteytetty kastekäskyssä:

"Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." (Matt. 28:19-20)

Ennen kastetta

Kastejuhlan suunnittelu alkaa parhaiten niin, että vanhemmat ottavat yhteyttä seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Virasto auttaa sopivan tilan löytämisessä, varaa kastepäivän ja kastepapin. Seurakunnan tilat ovat maksutta käytettävissä kastetilaisuutta ja siihen liittyvää kahvitusta varten, pöytäliinojen käytöstä peritään maksu. Lapsi on mahdollista kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä.

Pappi on yhteydessä vanhempiin, joiden kanssa sovitaan yhdessä kasteen yksityiskohdista, kuten juhlan sisällöstä ja virsistä.  Kastevirsiä voi kuunnella kastevirret.fi -palvelusta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä Palvelu on suunnattu kastetilaisuutta valmisteleville vanhemmille, ja sivu auttaa kastevirsien valinnassa. Jos kotoa ei löydy lauluintoa tai -taitoa, virsiä voi kastetilaisuudessa soittaa myös palvelun kautta tietokoneelta.  Virsien nuotit, sanat ja kastetoimituksen vaiheet on tulostettavissa sivustolta.

Vaasan suomalainen seurakunta tarjoaa kastepuvun maksutta lainaan kirkkoherranvirastosta.

Rekisteröinti-ilmoituksen täyttäminen

Lapsen synnyttyä vanhemmat saavat kotiin rekisteröinti-ilmoituksen, johon merkitään lapsen tiedot. Pappi täyttää kastetta ja kummeja koskevat kohdat ja toimittaa tiedot rekisteröitäväksi. Samassa kuoressa on kirje seurakunnalta ja maistraatin ohjeita nimeen liittyen (1.1.2019 alkaen nimi on ilmoitettava kolmen kuukauden kuluessa maistraattiin).

Lapsen nimen ja kummin valinta

Nimilain mukaan etunimiä saa olla enintään neljä ja niiden on vastattava vakiintunutta etunimikäytäntöä. Lapsi saa vanhempien yhteisen sukunimen. Uuden nimilain mukaan lapsella voi olla myös kaksi sukunimeä. Lisätietoa nimilaista Finlex.fi:ssä (linkki).

Kummi on turvallinen aikuinen, joka on mukana lapsen ja hänen perheensä elämässä, iloissa ja suruissa. Erityisesti kummin tehtäviin kuuluu esirukous ja lapsen kristillisestä kasvatuksesta huolehtiminen lapsen vanhempien kanssa.

Kastettavalla tulee olla ainakin yksi evankelisluterilaisen kirkon konfirmoitu jäsen kummina. Hänen lisäkseen kummeina voi olla luterilaisen kirkon kasteen (lapsikasteen) hyväksyvään muuhun kirkkoon tai uskonnolliseen yhteisöön kuuluvia henkilöitä. Mihinkään kirkkoon tai uskonnolliseen yhteisöön kuulumaton ei voi toimia kummina. 
Lisätietoja kummiudesta evl.fi/ristiäiset (linkki)

Kastejuhla eli ristiäiset

Kastepöydälle hankitaan yleensä valkea liina, kastemalja, Raamattu, kynttilä, valkoinen liina lapsen pään kuivaamista varten ja kukkia. Pappi tuo mukanaan kastekynttilän.

Tämän raamatunkohdan lukee kastejuhlassa yleensä kummi tai joku muu paikallaolija. Tästä sovitaan etukäteen papin kanssa.
Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskisi heihin. Opetuslapset moittivat tuojia, mutta sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi heille: »Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.» Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.
(Markus 10:13–16).

Lapsi saa kasteesta kastetodistuksen muistoksi. Kummeille annetaan kummitodistukset kastejuhlan jälkeen. Kaste voidaan myös merkitä vihki- tai perheraamattuun.

Kasteen jälkeen

Kastejuhlasta seuraavana sunnuntaina lapsen nimi luetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa ja hänen puolestaan rukoillaan. Kastetun vanhemmat, sisarukset, kummit ja muu suku ovat erityisen tervetulleita tähän jumalanpalvelukseen.

Kastepuu ja vauvakirkko Vaasan kirkossa

Vaasan kirkon  kastepuuhun ripustetaan vuosittain seurakunnan jäseniksi kastettujen nimet.

Kastetun nimi luetaan ja hänen puolesta rukoillaan kasteen jälkeen seuraavan viikon sunnuntain klo 10 jumalanpalveluksessa. Rukouksen aikana joku kastetun lähipiiristä, esimerkiksi vanhempi, sisarus tai kummi voi käydä viemässä lapsen nimellä ja kastepäivällä varustetun kyyhkysen puuhun. Pappi antaa tähän ohjeet ennen jumalanpalvelusta ja vielä ennen esirukousta. Jos lähipiiriä ei ole jumalanpalveluksessa mukana, pappi ripustaa kyyhkysen puuhun.

Kyyhkyset jaetaan takaisin perheille seuraavan vuoden kynttilänpäivänä (helmikuun alussa) vauvakirkossa. Vauvakirkkoon tulee kutsu kaikille edellisenä vuonna kastetuille lapsille.

Kohtaamispaikkoja perheille

Seurakunta haluaa tukea vanhempia tarjoamalla kohtaamispaikkoja vauva- ja taaperoikäisille ja heidän vanhemmilleen. Seurakuntien perhekerhot ja muskarit on tarkoitettu pienille ja vähän isommille lapsille. Lapsi on tervetullut niihin vanhemman, isovanhemman, kummin tai hoitajan kanssa.  

Sinä ja perheesi olette tervetulleita myös perhekirkkoihin ja perhetapahtumiin. Tarkempia tietoja löydät hakemalla tapahtumat-osiosta.

Lisätietoja kasteesta löydät myös Suomen ev.lut. kirkon sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Pappi kastaa vauvan kirkossa.
Vaasan kirkossa oleva kastepuu, johon ripustetaan jokaisen vuoden aikana kastetun nimi.
Raastuvankatu 13, 3. kerros
65100  Vaasa

Avoinna arkisin klo 9-15.
Poikkeavat aukioloajat:
1.6.-9.8. avoinna ma-to klo 9-11 ja 12-15, perjantaisin suljettu.