Pienoissähköautorata

Yksi laji - monta vaihtoehtoa. Pienoisautoilussa ajetaan nopeuskilpailuja suljetulla radalla autoilla, jotka ovat niin pieniä, että kuljettajan pitää ohjata autoa kauko-ohjauksella. Kaikki ovat määrätyssä suhteessa pienennöksiä oikeista tai ”kuvitelluista” autoista.

Pienoisautoilu jaetaan kahteen osaan: ura-autoihin ja radio-ohjattaviin eli RC (Radio Controlled)-autoihin

Ura-autoja ajetaan nimensä mukaisesti uritetulla radalla. Autossa oleva ohjuri kulkee urassa ja ura
hoitaa ohjauksen, jos vauhti on sopiva. Kuljettajalla on käsisäädin, jolla uran molemmin puolin kulkeviin virtakiskoihin menevää jännitettä muutetaan. Ohjuriin on kiinnitetty laahaimet joilla sähkö
siirtyy radan virtakiskoista laahaimien kautta auton sähkömoottorille. Ajaminen tapahtuu niin
sanotusti kaasua, eli auton sähkömoottorin jännitteen määrää, säätelemällä.

Ura-autoradat ovat puurakenteisia ja isoja. Radat ovat yli 30 metriä pitkiä ja 6-8 uraisia. Radan virtalähteenä on nykyään pääsääntöisesti hakkurivirtalähde. Radoilla on valokenno, infrapuna, laser tai "virraton pätkä" ohjattu kierroslaskentatietokone. Tuhannesosien tarkkuutta tarvitaan, sillä kierrosajat ovat tyypillisesti 1,5 - 6 sekunnin luokkaa.

Ura-autot on rakennettu yleisimmin mittakaavaan 1/24, eli autot ovat noin 10-15cm pitkiä. Autot jakaantuvat kahteen eri kategoriaan, skaala- ja siipiautoihin, molemmissa ajetaan useassa eri luokassa. Skaala-autoissa esikuvan mallia seurataan korin muodon ja värityksen osalta, mutta rungot poikkeavat esikuvista ja ovat luokkakohtaisia. Siipiautoissa on sivuilla läpinäkyvät siivet ja takana spoileri. Siivet ovat kaksi kertaa auton koria korkeammat.

Tällä hetkellä (2019) Suomessa olevia puuratoja:
SRK ylläpitämää toimintaa: Vaasa, Laihia, Evijärvi, Riihimäki, Hyvinkää, Lappeenranta, Mikkeli.
Kaupungin/autourheiluseuran ylläpitämää: Seinäjoki, Lempäälä,  Kotka.

Harrasteena PSA on edullista, Vaasan srk:n tiloissa kerhon autoilla pääsee ajelemaan ilman minkäänlaisia maksuja. Kun kiinnostus lajiin kasvaa ja halu saada oma auto, se ensimmäinen autokaan ei kallis ole ~80€! Perus ylläpito kulut vuositasolla, ajomääristä riippuen -puhutaan kymmenistä euroista. Sitten kun alkaa kiinnostaa kilpaileminen, autoluokkia on valittavana useampiakin, ja rahaa saa kyllä menemään sitten isommankin auton verran ;-).

Lajitietoa:
www.finslot.netLinkki avautuu uudessa välilehdessä
https://finslot.net/forum/vaasan-srk-n-psa-kerho.htmlLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Avoimet ovet


Pienoissähköautoradalla on mahdollista tulla ajamaan avoimien ovien aikana keskiviikkoisin klo 17.30 - 18.30 ja perheiden toimintailtojen aikana n. kerran kuukaudessa.

Pienoissähköautorata ja seitsemän eri väristä autoa.
45 metriä pitkä pienoissähköautorata Huutoniemen seurakuntakeskuksessa.