Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Yhteisvastuukeräys 2022 nostaa esiin nuorten kokeman hädän ja toivottomuuden 

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräys käynnistyy 6.2. ja jatkuu koko vuoden ajan. Keräyksen kohteena on koronapandemian vaikutuksista kärsineet lapset ja nuoret. 

Lahjoita mulle huominen teksti nuoren pojan kasvojen päällä

Lahjoita mulle huominen

”Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Me yhdessä voimme pitää huolta, että jokaisen lapsen ja nuoren rinnalla on turvallisia aikuisia”, vuoden 2022 yhteisvastuupiispa Mari Leppänen. 

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria. Tuotosta 40 prosenttia jää nuorten hyväksi Suomessa tehtävään työhön seurakuntien sekä Lasten ja nuorten keskuksen toiminnan kautta. 60 prosentilla avustetaan kehittyvien maiden katastrofialueiden asukkaita Kirkon Ulkomaanavun työn kautta. Keräys alkaa sunnuntaina 6.2.2022. 


Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen kampanjateema ”Lahjoita mulle huominen” nostaa esiin nuorten ahdingon ja yksinäisyyden kokemuksen, jota pitkittynyt korona-aika on lisännyt. 

Maailmanlaajuinen pandemia on osunut nuorille herkkään ikävaiheeseen ja koetellut ikäpolvea kovalla kädellä niin Suomessa kuin globaalisti maailmalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2021 toteuttaman kouluterveyskyselyn tulokset paljastivat suomalaisnuorten mielenterveyden heikentyneen pandemian aikana. 

 

Yhteisvastuulla 2022 lisää aikuisten tukea nuorten arkeen


Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen tuotolla koronan lieveilmiöitä kohdanneiden nuorten arkeen tarjotaan lisää aikuista tukea matalan kynnyksen menetelmin. 
Suomeen jäävästä 40 prosentin tuotto-osuudesta puolet saa Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään jalkautuvia palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia. 


Lasten ja nuorten keskuksen etsivän nuorisotyön Palveluoperaatio Saappaan toimintaa laajennetaan keräystuotolla uusille paikkakunnille ja toimintaa levitetään myös kouluihin. Valtakunnallisesti toimivaa NettiSaapasta, jossa vapaaehtoiset etsivät aikuista kuuntelijaa kaipaavia nuoria eri sosiaalisen median alustoilla, laajennetaan. 


Keräysvaroilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä Perheystävä-toimintoja. Moottoripajat ovat nuorten harrastuspaikkoja, joissa rassailun ohella opitaan arjen hallintaa, pohditaan tulevaisuutta ja pidetään hauskaa ilman päihteitä. Perheystävä tarjoaa tukea yksinäisille, kuormittuneille tai syrjäytymisuhan alla oleville lapsiperheille.


Apua vaasalaisille lapsille ja nuorille


Toinen puolisko Suomeen jäävästä yhteisvastuutuotosta jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön sekä diakonia-avustuksiin oman seurakunnan alueella.
Nuorten ahdistus, masennus ja esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelko ovat lisääntyneet viime vuosina jo ennen koronaa, eikä korona ole ainakaan helpottanut tilannetta. 
Vaasan suomalaisen seurakunnan nuorisotyöntekijät kohtaavat viikoittain työssään vaasalaisia lapsia ja nuoria.
- Harrastustoiminnan ollessa pitkään tauolla, osallistumisen kynnys nousee, kun sosiaaliset tilanteet jännittävät entistä enemmän, kertoo nuorisotyönjohtaja Sanna Rahko.
- Etäkoulu ei sovi kaikille nuorille, sillä esimerkiksi tehtävät jäävät tekemättä. Etäilyyn ollaan väsyneitä, mikä näkyy myös rippikouluissamme ja isostoiminnassamme. Joissain perheissä korona on vaikeuttanut taloudellista tilannetta, Rahko sanoo.
Nuorisotyöntekijät ovat huomanneet arjessa, miten nuorilla ja lapsilla on suurempi tarve tulla kuulluksi ja saada keskustella. Lapsille toimintaan mukaan pääseminen on tosi tärkeää. 
Seurakunta pyrkii tukemaan nuoria järjestämällä kerhoja, rippikouluja ja isoskoulutusta pienissä ryhmissä, niin että koronaturvallisuus huomioidaan.
-    Toimintamme on pääasiassa maksutonta. Leireille ja retkille on mahdollista hakea vapaapaikkaa, Rahko muistuttaa. 


Vaikuta paikalliseen lahjoituskohteeseen


Keräyksen tuotosta ohjataan 20 % paikallisseurakunnan valitsemaan omaan kohteeseen. Vaasan suomalaisen seurakunnan verkkosivuilla voi jättää ajatuksia kohteesta, johon keräyksen paikallisseurakunnan osuus tuotosta Vaasassa voitaisiin kohdentaa. Kysely on avoinna etusivun linkin kautta 15.2. saakka. Vastaajien kesken arvotaan pizzalahjakortti paikalliseen liikkeeseen. 

Linkki kyselyyn

Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä


Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahastoon, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäapua kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit, poliittisten selkkausten seuraukset sekä suuronnettomuudet. 
Tämänvuotisessa keräyksessä esillä on erityisesti KUA:n työ Etelä-Sudanissa, jonne sisällissodan väkivaltaisuuksia paenneet perheet ovat palaamassa takaisin. 
Etelä-Sudanissa KUA tukee yhteisvastuuvaroin perheiden ruokaturvaa sekä toimeentulomahdollisuuksia. Syksyllä 2021 alkaneessa toimeentulo-ohjelmassa pyritään avustamaan myös pakolaisuudesta palanneiden lasten ja nuorten koulukuluissa. Peruskouluja tuetaan opetuksen järjestämisessä. Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan myötä monien nuorten osalta usein kokonaan.


yhteisvastuu.fi, kirkonulkomaanapu.fi, lastenjanuortenkeskus.fi


Oman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen voit lahjoittaa monin tavoin


Vaasan suomalainen seurakunta järjestää useita tapahtumia, joiden tuotto ohjataan Yhteisvastuulle. Keräyksen aloituspäivänä sunnuntaina 6.2. klo 10 alkaen on starttimessu Huutoniemen kirkossa. Messuun voi osallistua myös seurakunnan Youtube-kanavalla. Samana päivänä klo 18 alkaen on Vaasan kirkossa Jumalan linnut -konsertti, joka suoratoistetaan seurakunnan Youtube-kanavalle. 

Sunnuntaina 13.2. klo 13–15 on koko perheelle ulkoilutapahtuma Gerbyn kuntoportailla, Gerbynmäellä. Tapahtumassa on lapsille ja vanhemmille kivaa talvista tekemistä sekä rastiratoja, keppihevostelua, makkaraa ja kahvia tarjolla.  Suuren suosion saanut renkaidenvaihtotempaus yhteistyössä Vamian kanssa saa jatkoa huhtikuun 26. päivä. 

Lähikeräysten ohella voit antaa lahjasi Vaasan suomalaisen seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen MobilePayllä numeroon 83461 tai tekemällä lahjoituksen nettilahjoitussivulle osoitteessa yhteisvastuu.fi/Vaasa.


Pankin kautta lahjoitettaessa Yhteisvastuun tilit ovat: Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja OP FI14 5000 0120 2362 28. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakunnan viitenumero 307567.

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2021/8126.
 

26.1.2022 10.21