Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Pärnupiiriläiset ovat kulkeneet ystävyysseurakuntalaisten rinnalla 30 vuotta

Vaasan suomalaisen seurakunnan Pärnu-piiri syntyi vuonna 1990 syksyllä, kun Pärnussa vierailleissa vaasalaisissa syntyi halu auttaa ystävyysseurakuntalaisia. Pärnu-piiri juhlii merkkivuottaan sunnuntaina 31.10. klo 10 Vaasan kirkon messussa sekä klo 14 alkavassa juhlassa isossa seurakuntasalissa. 

Eliisabetin seurakunnan kirkontorni taivasta vasten kuvattuna.

Juhlavieraita Eliisabetin seurakunnasta messussa ja yhteisessä juhlassa 

Vaasan suomalainen seurakunta saa ystävyysseurakunnasta juhlaan vieraita, kun Elisabetin seurakunnan kirkkoherra Tõnu Taremaa ja Signe Taremaa sekä seurakunnan johtaja Andres Riivits ja seurakunnan sihteeri Aime Vinn saapuvat ensimmäistä kertaa seurakunnan vieraiksi 29.10.–31.10. 
Eliisabetin seurakunnan kirkkoherra Tõnu Taremaa saarnaa Vaasan kirkon messussa sunnuntaina 31.10. klo 10. Liturgina messussa on Outi Klapuri, kanttorina Tarja Viitanen ja urkurina Arto Ristolainen. Iltapäivällä vietetään Pärnu-piirin 30-vuotisjuhlaa klo 14 alkaen isossa seurakuntasalissa, Koulukatu 28. Juhlassa puhujina ovat Andres Riivits ja Tõnu Taremaa sekä kirkkoherra Tuomo Klapuri. Rovasti Sinikka Laine muistelee Pärnu-piirin 30-vuotista taivalta. Hartauden pitää kappalainen Outi Klapuri. Musiikista vastaa kanttori Tarja Viitanen ja nuorisokuoro Merina. Lauantain ohjelmaan kuuluu tutustuminen kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin, käynti Pyhiinvaeltajankirkossa Norrskatassa ja illalla teatteriesitys Vaasan kaupunginteatterissa. 
 

Pärnu-piirin tuki merkittävä apu 


Vaasan suomalainen seurakunta loi ystävyyssuhteen Eliisabetin seurakuntaan vuonna 1990. Pärnu-piiri syntyi saman vuoden syksyllä, kun Eliisabetin seurakuntaan vieraillessa vaasalaisissa syntyi halu auttaa pärnulaisia. 90-luvulla juuri itsenäistyneessä Virossa oli pulaa monesta asiasta, ja köyhyys kuritti kansalaisia.
Pärnu-piiri on kokoontunut kerran kuukaudessa säännöllisesti perustamisvuodestaan lähtien. Piiri on osaltaan lujittanut ystävyyssuhteita Eliisabetin seurakuntaan: Vuosien varrella seurakuntalaisia Pärnussa on tuettu taloudellisesti, aikoinaan seurakuntaan lähetettiin ruoka- ja vaatekeräyksiä sekä heitä on muistettu rukouksin. Vaasalaisten ja pärnulaisten välille on syntynyt vuosikymmeniä jatkuneita ystävyyssuhteita, joita on pidetty yllä kirjeitse ja vierailuin. 


Eläkkeet Virossa ovat edelleen pieniä, vaikka maan taloudellinen tilanne on muuttunut 90-luvulta täydellisesti. 
-    Eläkkeiden pienuuden takia taloudellinen tuki on edelleen tarpeen eläkeläisille. Asuntonsa, vuokransa, lääkkeensä pienestä eläkkeestään maksaville mummoille esimerkiksi 20 euroa on vieläkin iso raha, tietää rovasti Sinikka Laine, joka on ollut alusta saakka Pärnu-piirin toiminnassa mukana. 


Pärnu-piiriläiset ovat keränneet varoja arpajaisilla, myyjäisillä, leivontatalkoilla ja piiri-iltojen vapaaehtoisella kahvirahalla. Piirin toimintaan osallistuu edelleen aktiivisesti 15 henkilöä, talkoissa on väkeä enemmän.
-    Tiedän, että ystävämme Pärnussa ovat kiitollisia vaasalaisille avusta. Olemme olleet tosi tärkeitä heille siellä, Laine toteaa. 


Pärnun inkerinsuomalaiset ovat Eliisabetin seurakunnan jäseniä lähes kaikki, ja heillä on kerran kuukaudessa kirkossa suomenkielinen jumalanpalvelus, jonka pitää aina joku Suomesta vieraileva pappi.
-    Suomen kieltä osaavat inkeriläiset ovat häviävä sukupolvi, sillä nuori polvi ei puhu enää suomea, Alkujaan heitä oli Pärnussa noin 40–50, nykyään heistä on jäljellä 20, osa on sairaalassa ja vanhainkodeissa, Laine tietää.
 

26.10.2021 12.49