Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Kryptan Golgata-kuvakudos nähtävänä Amos Rexissä

Vaasan seurakuntayhtymälle kuuluva Birger Carlstedtin Golgata-kuvakudos on nähtävänä Amos Rex -taidemuseossa Helsingissä 11.10.2019–12.1.2020. Kuvakudos on normaalisti esillä Vaasan kirkon kryptassa.

 

Birger Carlstedtin kuvakudos Golgata, joka yleensä on esillä Vaasan kirkon kryptassa, on nähtävänä Amos Rex...

Birger Carlstedtin suunnittelema Golgata-kuvakudos hankittiin Vaasan kirkon kryptaan vuonna 1961. Kuvakudos on lainassa Amos Rex -taidemuseossa taiteilijan elämäntyötä esittelevässä näyttelyssä.

Kryptan Golgata-kuvakudos nähtävänä Amos Rexissä 

 

Vaasan seurakuntayhtymälle kuuluva Birger Carlstedtin Golgata-kuvakudos on nähtävänä Amos Rex -taidemuseossa Helsingissä 11.10.2019–12.1.2020. Kuvakudos on normaalisti esillä Vaasan kirkon kryptassa.

 

Amos Rex esittelee Birger Carlstedtin (1907–1975) elämäntyötä suuressa retrospektiivisessä Kultainen kissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä -näyttelyssä. Näyttely käsittää taiteilijan koko tuotannon 1920-luvun abstrakteista kokeiluista aina 1950-luvulta alkaneeseen konkretistiseen kauteen saakka.  
 

Birger Carlstedt oli suomalainen modernismin edelläkävijä, joka työskenteli maalauksen lisäksi mm. sisustussuunnittelun, muotoilun ja lavastuksen parissa. Hän seurasi ja osallistui aikansa taidekeskusteluihin, uskalsi tehdä valtavirrasta poikkeavia kokeiluja ja tutustui uusimpiin taidesuuntauksiin monilla matkoillaan. Jo 1930-luvulla Carlstedtin esitteli kritiikin kauhuksi abstrakteja töitä Suomeen, mutta 1960-luvulla tämäntyylinen design oli jo tavanomaista. 
 

Golgata-kuvakudos on valmistettu räsymattotekniikalla Karan kutomossa Ryttylässä vuonna 1961. Vaasan kirkon korjaustöiden yhteydessä vuosina 1960–1961 kirkon kellarikerrokseen rakennettiin alasali. Korjaustöiden suunnittelijan ja johtajan arkkitehti Erik Kråkströmin ehdotuksesta Vaasan seurakuntayhtymä hankki kryptaan taideteoksen Birger Carlstedtiltä. Carlstedtin tuotannossa tekstiiliteokset ovat harvinaisia. 

10.10.2019 10.00