Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Hiljainen hetki keskenmenossa tai synnytyksessä kuolleille lapsille

Hiljainen hetki -tilaisuus vanhemmille, joita painaa suru keskenmenossa tai synnytyksessä menetetystä pienokaisesta Vaasan keskussairaalan Hiljaisessa huoneessa torstaina 21.3. klo 18.
Hiljainen hetki keskenmenossa tai synnytyksessä kuolleille lapsille

Suru keskenmenoon kuolleen lapsen tai synnytyksessä kuolleen lapsen jälkeen voi olla musertava, ja sen käsittely tarvitsee tilaa ja aikaa. Surevalle voidaan tarjota tukea.

Synnytys- ja naistentautien yksikön yhteistyö sairaalasielunhoidon kanssa on mahdollistanut Hiljaisen hetken ennenaikaisesti kuolleiden lasten muistoksi. Hiljainen hetki pidetään Vaasan keskussairaalan Hiljaisessa huoneessa 21.3. klo 18. Vanhemmat, jotka ovat kokeneet menetyksen hiljattain, ovat saaneet henkilökohtaisen kutsun, mutta tilaisuus on myös niille vanhemmille, joiden menetyksestä on aikaa.

– Menetettyyn lapseen liittyviä tunteita ja surua on tärkeä käsitellä, jotta voimavaroja vapautuisi myös uuteen raskauteen ja synnytykseen, sairaalapappi Rose-Maj Friman sanoo. 

Hän sanoo, että moni, joka on ollut tässä tilanteessa, ei ehkä uskalla näyttää suruaan. He saattavat luulla, että heillä ei ole oikeutta näyttää suruaan.

– Raskaudesta ei ehkä ole vielä kerrottu, ja se ei ole vielä näkynyt ulospäin, Friman sanoo.

Friman uskoo, että moni suru jää surematta, ja ihmiset voisivat paremmin, jos he löytäisivät paikan, missä surra.

– Nämä lapset eivät löydy rekisteristä, eikä heille ilman erillistä ilmoitusta sytytetä kirkossa kynttilöitä pyhäinpäivänä. Hiljainen hetkemme on vanhemmille paikka, jossa voi antaa surulle tilaa. 

Hiljainen hetki koostuu musiikista ja kynttilän sytyttämisestä. Siellä on rukous, runo ja raamatunteksti. Tämän jälkeen on varattu aikaa keskustelulle.  Paikalla on kaksi äitiä, jotka ovat kokeneet lapsen menetyksen sekä yksi tai kaksi kätilöä.

– Keskustelu muiden saman kokeneiden kanssa antaa yleensä eniten osallistujille, sanoo Friman.

Hiljainen hetki keskenmenossa tai synnytyksessä kuolleille lapsille pidetään kolme kertaa vuodessa. Tänä vuonna hiljainen hetki järjestetään 21.3., 15.8. ja 10.12. klo 18. Tilaisuudet ovat kaksikielisiä. Osallistujat kokoontuvat lähellä infotiskiä sairaalan pääsisäänkäynnin läheisyydessä.

15.3.2019 14.32