Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Nuoret kysyivät tärkeitä kysymyksiä joulusta - mitä pappi vastaa?

Nuorisokuoro Merinan nuoret saivat kysyä papilta joulusta mieltä askarruttavia kysymyksiä. Ihania kysymyksiä kysyivätkin!

_Y5A0216-3_vaihtoehto.jpg

Kuvassa yhdessä nuorten kanssa pappi Tiina Keinänen, vasemmalla edessä Emma Laaksovirta, Mai Hurtig, Tiuku Hurtig ja Saara Ovaska. Takana vasemmalla Seela Göös, Aada Karhumaa, Juliet Savolainen ja Pihla Göös. Kuva: Nelly Björkholm

Mistä tulee sana adventti ja miksi adventtikynttilöitä sytytetään?

- Sana adventti tulee latinankielen sanoista adventus domini. Se tarkoittaa Herran tulemista. Adventin aikana odotamme siis Jeesusta ja valmistaudumme jouluun. 
Adventtikynttilöiden sytyttäminen on peräisin alun perin Saksasta. Kynttilät kuvastavat valon lisääntymistä joulun lähestyessä. Jeesus Kristus on maailman valo, joten tämä perinne sopii joulun odotukseen. Meille kristityille kynttilän liekki on myös rukouksen vertauskuva.

Vietetäänkö joulua eri kulttuureissa?

- Joulu on kristillinen juhla, jota vietetään ympäri maailmaa erilaisten kulttuurien parissa. Maailmassa on noin 2,5 miljardia kristittyä, joten siihen joukkoon mahtuu lukuisia eri kulttuureja. Kaikki kristityt viettävät joulua, mutta eivät välttämättä ihan samaan aikaan: läntisessä ja itäisessä kristikunnassa joulunvieton ajankohdissa on eroa. 


Mistä joulupukki tulee?

- Nykyisen kansainvälisen joulupukkihahmon taustalla on 300-luvulla vaikuttanut Myran piispa pyhä Nikolaus. Hän oli tunnettu hyväntekijä, ja kiinnitti huomiota erityisesti lapsiin. Hän onkin lasten suojeluspyhimys. Tämän lisäksi eri maissa ja kulttuureissa joulupukkihahmojen taustalla on paikallisia hahmoja, Suomessa esimerkiksi Nuuttipukki. 
Tiesitkö, että Vaasassakin löytyy pyhälle Nikolaukselle omistettu kirkko?

Millaista papin työ on jouluna?

- Aivan ihanaa! Saa olla mukana tunnelmallisissa tilaisuuksissa ja tavata suuren joukon seurakuntalaisia. Ja mikä tärkeintä: pappina saa olla kertomassa Jeesuksen syntymän ihmeestä, koko maailman Pelastajasta, joka tuli maailmaan meitä varten. 

Onko kivaa, kun kuoro laulaa kirkossa?

- Todellakin on! Rakastan musiikkia ja kuorot ovat ihan parasta! Ei muuta kuin mukaan laulamaan kaikki uudet ja vanhat kuorolaiset. 

 

Linkki joulunajan tapahtumiimme seimen kertomuksen äärelle!
Tervetuloa Vaasan suomalaisen seurakunnan joulunajan tilaisuuksiin! Joulun ihmeet ovat jo täällä. 

 

 

Kanttori Tarja Viitanen luotsaa nuorisokuoro Merinaa. Kuoro esiintyi mm. Kauneimmissa joululauluissa 11.12. Esiintymiskokemuksen lisäksi Merinasta saa kivan harrastuksen ja paljon uusia kavereita, leirejä ja matkoja. Merina ottaa uusia laulajia mukaan koko tammikuun ajan.

16.12.2022 15.58