Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Seurakunnan joulukalenteria kuvittaa toivon kyyhky 

Joulukalenteri tipahtaa postiluukuista suomenkielisiin koteihin Vaasassa adventiksi. Joulukalenteria kuvittaa kyyhky, joka kantaa nokassaan joulukuusen oksaa. 

IMG_7573.jpg

Kalenteri on suunnattu ensisijaisesti aikuisille, mutta sopii myös perheen pienille.
Joulukalenterien jakopäivä Vaasassa on perjantai 25.11. Noin 16 000 kappaleen jakelusta vastaa Posti Oy. Lisäksi Vaasan suomalaisen seurakunnan Facebook- ja Instagram-tileillä avautuvat joulukalenterin luukut. 

 

Joulukalenterin ilmeen loihti kuvittaja ja Papu Designistä tunnettu kuosisuunnittelija Hanna-Riikka Heikkilä.  
– Halusin tehdä kalenterin, mitä on ihana pitää kotona esillä eikä se huuda perinteistä kuvamaailmaa tai kirkollisuutta. Niinpä kanteen päätyi lintu, joka on tuttu muistakin töistäni. Linnussa on lempeyttä, sympaattisuutta ja inhimillisyyttä. Se on sellainen hyvän ja toivon tuoja, kertoo Heikkilä. 
Heikkilälle joulukalenterin kuvittaminen oli merkityksellinen työtehtävä. Hän ei ole aiemmin kuvittanut kirkolle, mutta seurakuntien joulukalenteriin hän oli törmännyt.  
– On ihana ele kirkolta tehdä tällainen kuukauden mittainen lahja, joka sallii ihmiselle joka päivä pienen hetken pysähtyä oman elämän äärelle. 
– Halusin tehdä kalenterin ilmeestä rauhallisen ja pelkistetyn, sillä joulun aika on muuten niin ruuhkaista ja täynnä paineita. Toivottavasti kalenteri auttaisi pysähtymään hetkeksi kaikkein tärkeimpien asioiden äärelle. 

Rauhan viesti keskelle levotonta maailmantilannetta 

Kalenterin luukkutekstit on kirjoittanut Karoliina Pentikäinen. Hän kirjoitti luukkujen tekstit kevään ja kesään aikana. Kalenteria alettiin tehdä juuri, kun sota Ukrainassa oli puhjennut. 
Näin Karoliina Pentikäinen kertoo kirjoittamisprosessista Silta-lehden jutussa:  
– Silloin ei tiedetty – eikä vieläkään tiedetä – millaiseen maailmantilanteeseen se osuu. Siksi tekstit piti kirjoittaa niin, että ne sopisivat tilanteeseen kuin tilanteeseen. 
Pentikäinen halusi tuoda kalenteriin pyhyyttä ja voimaa, jota ei arjen keskellä helposti huomaa. Etsittiin yhtä aikaa läsnäoloa ja pysähtymistä, mutta samalla arkisia ajatuksia. 
– Ei uskonnollisuuden tarvitse olla kummoista. Kaikkein pyhimmät hetket ovat niitä ihan tavallisia hetkiä. 

 

Vasa svenska församling on myös jakanut joulukalenteria. Lisäksi muun muassa pääkaupunkiseudun, Keravan, Kouvolan, Kirkkonummen, Seinäjoen, Tampereen ja Turun ja Kaarinan seurakunnat antavat joulukalenterin lahjaksi jäsenilleen. 
 

25.11.2022 12.11