Reformaatio 2017

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekaupan väärinkäytöksiä vastaan Saksassa. Vuosi oli 1517, ja tästä käynnistyi reformaatioksi eli uskonpuhdistukseksi kutsuttu prosessi, joka synnytti protestanttiset kirkkokunnat ja hajotti yhtenäisen läntisen kristikunnan.

1500-luvun Euroopassa kirkolla oli paljon valtaa. Kirkolliset muutokset olivat väistämättä myös yhteiskunnallisia muutoksia. Reformaatio muokkasi voimakkaasti yhteiskunnan rakenteita, koulutusjärjestelmää, köyhäinhoitoa ja vallan jakautumista maallisten hallitsijoiden ja kirkon välillä.

Merkkivuotta vietetään muistelemalla Lutherin käynnistämää reformaatiota ja kirkkojen historiaa sekä reformaation merkitystä Suomessa ja maailmalla. Samalla suuntaudutaan tähän päivään ja tulevaan. Suomessa merkkivuotta vietetään yhteydessä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin.

Reformaation merkkivuodelle on annettu otsikko Armoa 2017! Armon korostaminen nousee Lutherin ajattelusta. Armon korostaminen on myös yhteistä kaikelle kristinuskolle. Jumalan armo ja ihmisten välinen armollisuus ovat kaikkien kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen elämän ytimessä.

Vaasan suomalaisen seurakunnan järjestämät tilaisuudet
omenapuunettiinReformaatio 500 v | Suomi 100 v

Merimessu ja Uumajan retki (Reformaatio 500 v)

Vietä Merimessua Uumajan risteilyllä la 23.9 klo 10 Wasalinen konferenssiosastolla aamulaivalla, joka lähtee Vaasasta klo 9. Merimessussa musisoi vaasalainen Popvatkain, liturgina Maaria Perälä, saarna Kari Hietamäki, avustaa diakoni Marttina Rahja ja seurakuntalaisia.
Merimessun yhteydessä on kaksi retkivaihtoehtoa Uumajaan, päiväristeily (A) ja yön yli risteily (B).
Vaihtoehtoa A: kahvit menomatkalla, kuljetukset Uumajan satamasta kaupunkiin ja takaisin, mahdollisuus vierailla Uumajan kitaramuseossa ja paluumatkalla ruokailu laivan Saaristolaispöydässä. Paluu Vaasaan on samana päivänä la 23.9. klo 23.30. Hinta 50 €/henkilö.
Vaihtoehto B: kahvit menomatkalla, kuljetukset Uumajan satamasta kaupunkiin ja takaisin, mahdollisuus vierailla Uumajan kitaramuseossa, yöpyminen 2hh Comfort Hotelle Winn -hotellissa Uumajan keskustassa, illallinen ja aamupala hotellilla, mahdollisuus tutustua kaupungin kirkkoon ja paluumatkalla ruokailu laivan Saaristolaispöydässä. Paluu Vaasaan on su 24.9. klo 18.30. Hinta 110 €/henkilö.
Oma vaihtoehto-ohjelma: Uumajassa on mahdollisuus myös käydä ostoksilla tai viettää aikaa omakustanteisesti esim. Navet-elämysuimalassa. Joitakin perhehuoneita varattu, ja niistä voi kysyä erikseen.

Tiedustelut puh. 044 480 8219. Ilmoittautumiset 21.8.–7.9. ensisijaisesti verkkopalvelussa vaasansuomalainenseurakunta.fi. Voit ilmoittautua myös sähköpostilla osoitteeseen vaasan.kirkkoherranvirasto@evl.fi.

Reformaation verkkosivut

Reformaation Facebook-sivu Armoa 2017!

Sivu päivitetty 02.06.2017 klo 11:25 - Eveliina Pylväs