Reformaatio 2017

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekaupan väärinkäytöksiä vastaan Saksassa. Vuosi oli 1517, ja tästä käynnistyi reformaatioksi eli uskonpuhdistukseksi kutsuttu prosessi, joka synnytti protestanttiset kirkkokunnat ja hajotti yhtenäisen läntisen kristikunnan.

1500-luvun Euroopassa kirkolla oli paljon valtaa. Kirkolliset muutokset olivat väistämättä myös yhteiskunnallisia muutoksia. Reformaatio muokkasi voimakkaasti yhteiskunnan rakenteita, koulutusjärjestelmää, köyhäinhoitoa ja vallan jakautumista maallisten hallitsijoiden ja kirkon välillä.

Merkkivuotta vietetään muistelemalla Lutherin käynnistämää reformaatiota ja kirkkojen historiaa sekä reformaation merkitystä Suomessa ja maailmalla. Samalla suuntaudutaan tähän päivään ja tulevaan. Suomessa merkkivuotta vietetään yhteydessä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin.

Reformaation merkkivuodelle on annettu otsikko Armoa 2017! Armon korostaminen nousee Lutherin ajattelusta. Armon korostaminen on myös yhteistä kaikelle kristinuskolle. Jumalan armo ja ihmisten välinen armollisuus ovat kaikkien kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen elämän ytimessä.

Vaasan suomalaisen seurakunnan järjestämät tilaisuudet
omenapuunettiinReformaatio 500 v | Suomi 100 v

Reformaation juhlavuoden päätösmessu

pe 3.11. klo 18 Vaasan kirkossa
Messun toimittaa piispa Simo Peura.
Messun jälkeen iltapala Vaasan kirkon kryptassa.

Armoa?-elokuvaillat

Vaasan suomalainen seurakunta järjestää elokuvateatteri Ritzissä neljä elokuvailtaa syksyn aikana. Elokuvasarjan aloittaa keskiviikkona 20.9. Martin Scorsesen ohjaama Silence.
Elokuvailloissa sukelletaan elokuvan maailman ja keskustelun kautta teemaan "armo". Miten armo elämässä näkyy vai näkyykö? Onko elämässä armollisuutta? Onko joku tai jokin, joka ei ansaitse armollisuutta?
Muut Armoa?-elokuvasarjan illat ovat keskiviikkona 11.10., jolloin esitetään Aki Kaurismäen “Le Havre”. Tiistaina 24.10. vuorossa on Xavier Dolanin ohjaama ”Vain maailmanloppu”. Elokuvasarja päättyy keskiviikkona 8.11. Luther-elokuvaan, jonka on ohjannut Eric Till.
Etkoilla Ritzissä on tarjolla pientä purtavaa, elokuvan jälkeen keskustelua ja mahdollisuus yhdessäoloon. Lippu 7 e, opiskelijat 3 e. Opiskelijat saavat elokuvailloista haalarimerkin. Elokuvaillat alkavat klo 19.

Kirjoita teesi tulevaisuutta varten

Suomen evankelis-luterilainen kirkko kutsuu laatimaan uusia teesejä Suomen juhlavuoden ja Reformaation merkkivuoden kunniaksi teemalla Yhdessä – armo on sitä, ettei jää yksin. Uusia teesejä voi kirjoittaa ja lukea teesit2017.fi -sivustolla. Muiden kirjoittamista teeseistä voi myös käydä tykkäämässä. Tuoreet teesit julkaistaan 31.10.2017 – tasan 500 vuotta sen jälkeen, kun Martti Lutherin kuuluisat teesit näkivät päivänvalon. 100 tykätyintä teesiä luovutetaan lokakuussa suomalaisille päättäjille, seurakunnille ja arkkipiispa Kari Mäkiselle.

Reformaation verkkosivut

Reformaation Facebook-sivu Armoa 2017!

Sivu päivitetty 19.10.2017 klo 10:10 - Eveliina Pylväs