Iltamusiikki

Musiikkiyhtye Sarastus
Vaasan kirkko

Musiikkiyhtye Sarastus tarjoaa konsertissaan vaikutteita niin karjalaisesta kansanmusiikista, jazzista kuin afroamerikkalaisesta musiikista. Kristiina Olanto laulu Jorma Tapio saksofoni, huilu, bassohuilu Harri Taittonen, piano Konserttiin on vapaa pääsy!

Musiikkiyhtye Sarastukseen kuuluvat Kristiina Olanto, laulu, Jorma Tapio, saksofoni, huilu ja bassohuilu sekä Harri Taittonen, piano. Yhtyeen musiikissa on vaikutteita niin karjalaisesta kansanmusiikista, jazzista kuin afroamerikkalaisesta musiikista. Kaikkea tätä Sarastus-yhtye tulkitsee monipuolisella osaamisellaan taitavasti ja koskettavasti.

Kristiina Olanto

”Olen kasvanut ortodoksi-karjalaisessa kodissa ja pappissuvussa, jossa musiikki, uskonto ja hengellisyys ovat olleet vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässäni. Voinkin sanoa varttuneeni kuunnellen ortodoksista resitatiivilaulua tuohusten tuoksussa ikonien keskellä. Sittemmin olen tutustunut myös muiden uskontojen kirkkoihin ja musiikkiin. Musiikki merkitsee minulle sielun maisemaa, pohja- tai alkuääntä, vellontaa, hiljaisuutta... Se kumpuaa syvältä sekä oman, että kollektiivisen intuition voimallisesta tarpeesta ilmentyä äänenä. Iloitsen päästessäni musisoimaan kirkkoon – Jumalan huoneeseen, joka on turvasatamani, hengellinen olohuoneeni.”

Jorma Tapio

”Olen varhaisista nuoruuteni vuosista saakka ollut kiinnostunut ihmisen henkisestä puolesta ja ulottuvuuksista. Sittemmin olen sitoutunut vahvasti henkiselle tielle. Minulle kaikki kirkot ja henkiset suuntaukset puhuvat pohjimmiltaan samasta asiasta. Musiikki on aina merkinnyt minulle ennen kaikkea tunteiden ja energian sanatonta viestintää, kuiskauksesta huutoon. Läheistä minulle on ollut traditio, joka kulkee eri kansanmusiikeista gospeliin: rituaalinomainen, suureenkin energiaan yltävä musiikki, jonka koen ikään kuin kehoa, mieltä ja sielua puhdistavana taiteena.”

Harri Taittonen

”Tulemme muusikkoina hieman erilaisista suunnista ja teemme yhteistyötä ensimmäistä kertaa tämän konserttisarjan yhteydessä. Taustassamme ja musiikillisessa ajattelussamme on kuitenkin selvästi paljon samaa, ja on ollut hyvin innostavaa tutkia uutta ohjelmistoa ja uusia lähestymistapoja yhdessä. Jokainen esitys tulee olemaan erilainen, ja yhteisen äänen luominen tulee vaatimaan tarkkaa toisten kuuntelemista ja avoimuutta.”

MARIA MATREM VIRGINEM
”Maria Matrem Virginem” -kappale on kokoelmasta Llibre Vermell de Montserrat, joka tarkoittaa ”Montserratin punainen kirja”. Se on kokoelma tuntemattomien katolilaisten munkkien tekstejä ja lauluja vuodelta 1399 Montserratin luostarista Barcelonasta. Kappaleessa ylistetään Neitsyt Mariaa ja Jeesusta: ”Ylistäkää Mariaa äitiä ja neitsyttä. Ylistäkää kaikki yhdessä Jeesus Kristusta”.

KESÄYÖ (säv. Heikki Sarmanto, san. Aaro Hellaakoski)
Heikki Sarmanto teki vuonna 1977 musiikin  Aaro Hellaakosken runoon Kesäyö.

SOV (M: Heitor Villa-Lobos, T: Beppe Wolgers)
Heitor Villa-Loboksen säveltämästä ”Bachianas brasileiras nr. 5”:n ruotsinkielinen sovitus, jonka tekstin on kirjoittanut Bebbe wolgers. Kappale kertoo pyrkimyksestä maailman rauhaan.
Sen teki ruotsissa tunnetuksi laulaja Monica Zetterlund.

ALMIGHTY GOD (säv. &  san. Duke Ellington)
Duke Ellingtonin”The Second Sacred Concert”:n sävelletty kappale, joka sai ensiesityksensä vuonna 1968 John the Divine-katedraalissa New Yorkissa ruotsalaisen sopraanon Alice Babsin laulamana.

AFTER GLOW (säv. Charles Ives)
Amerikkalainen Charles Ivesin 1900-luvun alkupuolella tehty sävellys, joka on alunperin sävelletty laululle ja pianolle. Se kertoo päivän taittumisesta iltaan, jota voi myös ajatella elämänpäivän kääntymisestä illaksi.

OH MY SOUL (trad.)
Afroamerikkalainen spirituaali, jonka tekstissä arkkienkeli Gabriel antaa sielulle suojaa, lohtua ja iloa.

AGNI PARTHENE (säv. & san. St. Nectarios)
Kreikkalainen munkki St. Nektarios sävelsi ja sanoitti Agni Parthene kappaleen Jumalan äidin kunniaksi syventääkseen henkilökohtaista rukoustaan ja suhdettaan hänen kanssaan.

TULINBO RUADIEH (säv. & san. Kristiina Olanto)
Tulinbo ruadieh on karjalan kieltä ja tarkoittaa työnhakuun lähtöä. Kappaleen sanoma kuvaa ihmistä, joka pakon edessä jättää kotinsa ja lähtee vieraaseen maahan turvatakseen elantonsa. Hän joutuu ikäväkseen kohtaamaan kylmää ja kalseaa kohtelua ja toivoo vielä jonain päivänä löytävänsä ystäviä ja maailman, jossa vallitsee rauha ja suvaitsevaisuus.

GABRIELLAS SÅNG (säv. Stefan Nilsson, san. Py Bäckman)
Tämä herkkä balladi tuli tunnetuksi elokuvasta ”Så som i himmelen”.

AVE MARIA (säv. Fraz Shubert, san. Walter Scott)

Vaasan suomalainen seurakunta, Vasa svenska församling