Kaste

Kastepöydän valmistelu
Lasten evankeliumi
Kastetodistus ja nimen lukeminen jumalanpalveluksessa

Kaste – rakastava ja suojeleva syli

Onnea uudesta perheenjäsenestä!

Kaste on lahja. Kasteessa Jumala kutsuu ihmistä nimeltä ja ottaa hänet omaksi lapsekseen. Kasteessa lapsi liitetään seurakuntaan ja kristilliseen uskoon sekä sukupolvien perinteeseen. Kastetoimituksesta käytetään myös sanaa ristiäiset, sillä kasteen yhteydessä lapsen otsaan ja rintaan piirretään ristinmerkki. Ristinmerkki kertoo, että lapsi on liitetty kristittyjen joukkoon.

Vanhemmat voivat järjestää kastejuhlan kirkossa, omassa kodissa, seurakuntakodissa tai muussa sopivassa paikassa. Kastepäivä on tavallisimmin lauantai tai sunnuntai, mutta muutkin viikonpäivät ovat mahdollisia. Lapsi olisi hyvä kastaa mahdollisimman pian, yleensä noin kahden kuukauden sisällä syntymästä. Kastetoimitus koostuu Raamatun lukemisesta, virsilaulusta, rukouksesta, ristinmerkillä siunaamisesta ja vedellä kastamisesta. Monet ristiäisiin liittyvät kuvat ja tavat kertovat symbolisella tavalla kasteen sisällöstä.

Kaste perustuu ylösnousseen Kristuksen kirkolleen antamaan tehtävään, joka on kiteytetty kastekäskyssä:
"Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." (Matt. 28:19-20)

Ennen kastetta

Kastejuhlan suunnittelu alkaa parhaiten niin, että vanhemmat ottavat yhteyttä seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Virasto auttaa sopivan tilan löytämisessä, varaa kastepäivän ja kastepapin. Seurakunnan tilat ovat maksutta käytettävissä kastetilaisuutta ja siihen liittyvää kahvitusta varten. Lapsi on mahdollista kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Pappi on yhteydessä vanhempiin ja sopii kasteen yksityiskohdista. Vanhemmat voivat miettiä yhdessä papin kanssa kastejuhlan sisältöä ja sopivia virsiä. Kastevirsiä voi kuunnella kastevirret.fi -palvelusta. Palvelu on suunnattu kastetilaisuutta valmisteleville vanhemmille, ja sivu auttaa kastevirsien valinnassa. Jos kotoa ei löydy lauluintoa tai -taitoa, virsiä voi kastetilaisuudessa soittaa myös palvelun kautta tietokoneelta. Sivustolta voi myös tulostaa virsien nuotit ja sanat sekä kastetoimituksen vaiheet.

Vaasan suomalainen seurakunta tarjoaa kastepuvun maksutta lainaan kirkkoherranvirastosta.

Rekisteröinti-ilmoituksen täyttäminen

Lapsen synnyttyä vanhemmat saavat kotiin rekisteröinti-ilmoituksen, johon merkitään lapsen tiedot. Pappi täyttää kastetta ja kummeja koskevat kohdat ja toimittaa tiedot rekisteröitäväksi. Samassa kuoressa on kirje seurakunnalta ja maistraatin ohjeita nimeen liittyen.

Lapsen nimen valinta

Nimilain mukaan etunimiä saa olla enemmän kuin yksi, mutta enintään kolme. Etunimen tulee olla muodoltaan ja kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön mukainen. Lisätietoa nimilaista.

Kummien valinta

Kummi on turvallinen aikuinen, joka on mukana lapsen ja hänen perheensä elämässä, iloissa ja suruissa. Erityisesti kummin tehtäviin kuuluu esirukous ja lapsen kristillisestä kasvatuksesta huolehtiminen lapsen vanhempien kanssa.

Kastettavalla tulee olla ainakin kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja evankelisluterilaisen kirkon jäseniä. Heidän lisäkseen kummeina voi olla luterilaisen kirkon kasteen (lapsikasteen) hyväksyvään muuhun kirkkoon tai uskonnolliseen yhteisöön kuuluvia henkilöitä. Mihinkään kirkkoon tai uskonnolliseen yhteisöön kuulumaton ei voi toimia kummina. Poikkeustapauksissa yksikin kummi riittää, kun siihen haetaan lupa kirkkoherralta.

Kastepöydän valmistelu

Kastepöydälle hankitaan yleensä valkea liina, kastemalja, Raamattu, kynttilä, valkoinen liinan lapsen pään kuivaamista varten ja kukkia. Pappi tuo mukanaan kastekynttilän.

Lasten evankeliumi

Tämän raamatunkohdan lukee kastejuhlassa yleensä kummi tai joku muu paikallaolija. Tästä sovitaan etukäteen papin kanssa.
Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskisi heihin. Opetuslapset moittivat tuojia, mutta sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi heille: »Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.» Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.
(Markus 10:13–16)

Kastetodistus ja nimen lukeminen jumalanpalveluksessa

Lapsi saa kasteesta kastetodistuksen muistoksi. Kummeille annetaan kummitodistukset kastejuhlan jälkeen. Kaste voidaan myös merkitä vihki- tai perheraamattuun. Kastejuhlasta seuraavana sunnuntaina lapsen nimi luetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa ja hänen puolestaan rukoillaan. Kastetun vanhemmat, sisarukset, kummit ja muu suku ovat erityisen tervetulleita tähän jumalanpalvelukseen.

Kastepuu Vaasan kirkossa

Vaasan kirkossa on otettu käyttöön kastepuu, johon tulee vuosittain seurakunnan jäseniksi kastettujen nimet. Kastetun nimi luetaan ja hänen puolesta rukoillaan kasteen jälkeen seuraavan viikon sunnuntain jumalanpalveluksessa.

Kastepuu ja vauva kuva Jani Muikku

Kuva: Jani Muikku

Rukouksen aikana joku kastetun lähipiiristä, esimerkiksi vanhempi, sisarus tai kummi voi käydä viemässä lapsen nimellä ja kastepäivällä varustetun kyyhkysen puuhun. Pappi antaa tähän ohjeet ennen jumalanpalvelusta ja vielä ennen esirukousta. Jos lähipiiriä ei ole jumalanpalveluksessa mukana, pappi ripustaa kyyhkysen puuhun. Seuraavan vuoden kynttilänpäivänä kirkkoon kutsutaan edellisenä vuonna kastetut lapset, ja he saavat oman kyyhkysen mukaansa jumalanpalveluksesta.

Kastepuu otettiin käyttöön Vaasan kirkossa kynttilänpäivänä 5.2.2017.

Lisätietoja kasteesta löydät myös Suomen ev.lut. kirkon sivuilta.

Kirkkoherranviraston yhteystiedot

Koulukatu 28, 65100 Vaasa