Hautajaiset

Läheisen kuoltua

Läheisensä menettänyt joutuu surunsa keskellä muutaman päivän aikana valmistelemaan hautajaiset ja huolehtimaan monista niihin liittyvistä asioista. Vaasan suomalainen seurakunta on jäsentensä tukena surussa ja apuna käytännön järjestelyissä.

Hautauksen käytännön järjestelyissä voi ottaa aina ensin yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Virastossa sovitaan hautaan siunaamisen ajankohta ja paikka. Siunaavan papin ja kanttorin valinta sekä omaisten ja papin tapaamisaika sovitaan myös virastossa. Omaisten ja papin tapaamisessa sovitaan siunauksen kulku ja keskustellaan vainajan elämänvaiheista.

Vaasassa vainaja voidaan siunata isossa tai pienessä kappelissa tai kirkoissa. Siunauspäivät ovat keskiviikko, torstai, perjantai ja lauantai. Siunauksen jälkeen pidettävä muistotilaisuus voidaan pitää seurakuntasaleissa. Sopivan muistotilaisuuspaikan valinnassa auttaa kirkkoherranvirasto.

Sanomakellot on vanha tapa ilmoittaa seurakunnan jäsenen poismenosta. Kellojen soittamisen ajankohdasta voi sopia kirkkoherranvirastossa.

Hautapaikan valinta

Lisätietoa hautapaikan hankinnasta saat hautaustoimen sivuilta.

Tukena surussa

Hautaan siunaamisessa seurakunta saattaa vainajan viimeiselle matkalle rukouksin ja Jumalan sanaan turvaten. Omaisia tuetaan ja lohdutetaan kristillisellä toivolla.

Hautaan siunaaminen rakentuu surun ja kuoleman kokemisen, seurakuntayhteyden sekä toivon ja ylösnousemususkon varaan. Koko seurakunta saa jäsenensä kuolemassa ja hautaan siunaamisessa muistutuksen ajan lyhyydestä.

Hautaan siunattaessa julistetaan ylösnousemuksen varmuutta ja pelastusta Kristuksessa. Seurakunta julistaa lohdutusta ja uutta elämää, jota kuolema ei voi murtaa.

Lue lisää hautaan siunaamisesta www.evl.fi/toimitukset

Seurakunnan sururyhmät

Vaasan suomalaisessa seurakunnassa kokoontuu hiljattain omaisensa menettäneiden sururyhmiä, joita järjestetään kahdesti vuodesti. Seuraavan sururyhmän aloitusaikaa voi tiedustella kirkkoherranvirastosta puh. 06 326 1209.

Kirkkoherranviraston yhteystiedot

Koulukatu 28, 65100 Vaasa