02.02.18

Lastenpaikat kutsuvat lapsia Vaasan kirkkoihin Share

Vaasan seurakuntayhtymä on panostanut lapsiin ja lapsiperheisiin toteuttamalla lapsille omat lastenpaikat seitsemään eri jumalanpalvelustilaan. Nämä on sijoitettu Vaasan kirkkoon, Huutoniemen kirkkoon, Sundomin kirkkoon, Palosaaren kirkkoon, Gerbyn seurakuntakotiin, Suvilahden seurakuntakotiin sekä Ristinummen seurakuntakeskukseen.

Pian kolmevuotias Edith Björkman on kutsuttu Vaasan kirkkoon testaamaan siellä sijaitsevaa lastenpaikkaa, ja hän vaikuttaa tyytyväiseltä. Kotiinlähdön koittaessa Edith ei haluaisi lopettaa leikkimisen.

Edith ja elaimet Edith lastenpaikassa
Alttariliinat Edith alttaripoydan aaressa

Lastenpaikat on sisustettu pehmeillä matoilla, istuintyynyillä ja lasten kokoisilla tuoleilla, pöydillä ja alttarina toimivilla kaapeilla*. Alttarikaappeja varten on ommeltu neljä eriväristä alttariliinaa kirkkovuoden väreissä: valkoinen, vihreä, punainen ja lila. Jokaisessa alttariliinassa on koristeena erilaiset kirkolliset symbolit kuten lammas, kyyhkynen, risti ja kala. Lastenpaikkoihin on myös hankittu leluja, kirjoja ja piirustustarvikkeita.

Aloitteen kautta hyvä lopputulos

Toivomus lastenpaikoista tuli valtuustoaloitteen kautta, jossa todettiin, että hyvät leikkipaikat muun muassa helpottavat lapsiperheiden osallistumista jumalanpalveluksiin. Lastenpaikkoja on suunnitellut työryhmä vapaaehtoisia ja työntekijöitä Vaasan suomalaisesta, ruotsalaisesta ja Vähänkyrön seurakunnista, sekä Vaasan seurakuntayhtymästä.

– Lähtökota tässä työssä on ollut lapsi, joka on täysivaltainen seurakunnan jäsen ja lapsella on oikeus kokea osallisuutta jumalanpalveluksessa. Osallisuus on aktiivista ja turvallista mukanaoloa, sanoo Vaasan suomalaisen seurakunnan lapsityönohjaaja Jaana Lyyski.

Lyyski painottaa että lapsilla on oikeus osallistua joka ikiseen jumalanpalvelukseen kirkossa, olipa kyse lastenmessusta tai ihan normi jumalanpalveluksesta.

Asiantuntijamielipiteitä lastenpaikkojen suunnittelussa on kysytty lapsilta ja vanhemmilta seurakuntien eri ryhmissä. Suurin osa kyselyyn vastaajista toivoivat että lastenpaikat sijoitettaisiin kirkkojen takaosiin.

Vähänkyrön kirkkoon toteutetaan lastenpaikka kirkon peruskorjauksen yhteydessä, jota on suunniteltu vuoteen 2020.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle