Surussa, kriisissä

Sairaudet, kuoleman kohtaaminen, työttömyys tai avioero ovat tilanteita, joissa elämän perusteet saattavat järkkyä. Surun ja kriisin aikana voit ottaa yhteyttä diakonityöntekijään, pappeihin, sairaalapastoreihin ja perheneuvontaan.

Surun kohdatessa

Läheisen menettäminen aloittaa surutyön, joka voi olla kaipausta, ahdistusta, pelkoa, vihaa, katkeruutta ja syyllisyyttä. Surua voi käsitellä monella tavoin.

Puhuminen ja jakaminen helpottavat, auttavat jaksamaan ja selviytymään pikku hiljaa eteenpäin. Voit surra yhdessä toisten menetyksen kokeneiden kanssa tai keskustella kahden kesken seurakuntasi papin tai diakoniatyöntekijän kanssa.

Vammaisille ja päihdekuntoutujille järjestetään omia vertaistukeen perustuvia sururyhmiä.

Sururyhmät

Sururyhmä

Sururyhmä on tarkoitettu sinulle, joka haluat jakaa suruasi ja kokemaasi luottamuksellisissa keskusteluissa pienryhmässä muiden lähiomaisensa menettäneiden kanssa. Ryhmässä annetaan tilaa puhua, mutta myös mahdollisuus olla hiljaa. On hyvä, että ryhmään tullessa omaisen kuolemasta on kulunut jo joitakin kuukausia. Ryhmät kokoontuvat papin ja diakoniatyöntekijän johdolla kahdeksan kertaa, ja on suositeltavaa osallistua jokaselle tapaamiselle.

Ryhmät kokoontuvat kahdeksan kertaa, ja on suositeltavaa osallistua jokaiselle tapaamiskerralle ensimmäisestä kokoontumisesta lähtien, sillä toisen kokoontumiskerran jälkeen ei yleensä enää oteta uusia mukaan.

• Iltaryhmä: Vaasanpuistikko 3 E 3. krs torstaisin 17.9. alkaen kahden viikon välein klo 18–19.30. Ryhmää vetävät rovasti Maaria Perälä ja diakoni Anna-Liisa Kiviaho-Leinonen.
  • Päiväryhmä: Vaasan kirkon kryptassa torstaisin 24.9. alkaen klo 13–14.30. Ryhmää vetävät pastori Eva Thölix ja diakoni Erja Kahl-Huhtamäki.
  • Ilmoittaudu sinulle sopivaan ryhmään maanantaina 7.9. mennessä kirkkoherranvirastoon puh. 06 326 1209.

Lasten vertaisryhmä

Lasten vertaisryhmä on tarkoitettu 4-12-vuotialle lapsille, joita on kohdannut läheisen kuolema. Menetetty läheinen voi olla oma vanhempi, sisarus, isovanhempi, kummi, ystävä tai muu lapselle tärkeä ihminen.

Vertaisryhmässä lapsi tapaa muita lapsia, jotka ovat samankaltaisessa elämäntilanteessa. Lapsi saa ryhmässä ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan erilaisen toiminnan ja yhdessä tekemisen kautta.

Ryhmä on suljettu ja se kokoontuu kuusi kertaa 1,5 tunnin ajan. Ryhmiä perustetaan tarpeen mukaan, kun ilmoittautuneita on 5-6 lasta. Illan aikana lapset saavat pienen iltapalan. Vertaisryhmät ovat maksuttomia.

Ryhmä on tarkoitettu sekä vaasalaisille että mustasaarelaisille. Ilmoittautuneisiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.

Ilmoittaudu tästä.

Tiedustelut:

vaasalaiset: puh. 044 480 8221 / anne.bexar@evl.fi tai puh. 044 480 8241 / monika.heinonen@evl.fi

mustasaarelaiset: puh. 044 595 9273 / soile.karppi@evl.fi

Hautaan siunaaminen ja hautapaikat

Hautaan siunaamisesta löydät tietoa kirkollisten toimituksen sivuilta. Hautapaikan valintaan, hautaustapaan ja muita hautausmaan liittyvään tietoa on Vaasan seurakuntayhtymän hautausmaat-sivuilla

Surunauha

Itsemurhan tehneiden läheisille tarkoitettu ryhmä kokoontuu myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.
Itsemurhan tehneiden läheiset ry

Sairaalapapit

Vaasan keskussairaalassa, Vaasan kaupunginsairaalassa ja Vanhan Vaasan sairaalassa työskentelevät sairaalapapit palvelevat potilaita, omaisia ja henkilökuntaa.